Diaspora

Een privacy vriendelijk alternatief voor Facebook?

diaspora

Historie

Diaspora is opgezet door Amerikaanse programmeurs in november 2010 (Wikipedia, 2014). Het idee van hen was het volgende:

Diaspora – the privacy aware, personally controlled, do-it-all distributed open source social network…Our goal is for everyone to have full control over their data and to empower people in to become responsible, secure, and social Internet dwellers. We believe offering this service will be helpful to non-technical users who are also worried about their data and privacy online” (O’Hare, 2011).

Diaspora wil zich als sociaal netwerk onderscheiden door privacy van de gebruikers centraal te zetten. Er zijn vele privacy issues geweest rondom Facebook. Een belangrijk bezwaar is dat de persoonlijke gegevens van alle gebruikers op één centrale server opgeslagen staan (O’Hare, 2011). Hier ben ik het volkomen mee eens. Wanneer je gebruik maakt van een sociaal netwerk is het niet de bedoeling dat dit de privacy schaadt. Dispora is opgericht met een gedistribueerde structuur. Dit betekent dat gegevens niet op een centrale server staan, maar verspreid zijn over meerdere servers (O’Hare, 2011). Een nadeel van gedistribueerde netwerken is dat ze niet altijd even gebruiksvriendelijk zijn en niet erg bekend zijn (Diaspora, 2014).

Mijn mening over het platform is positief. De voornaamste reden is de omgang met gegevens. De informatie en foto’s die je op Diaspora deelt blijven van jou en de privacy settings zijn makkelijk te beheren. Daarnaast heeft Diaspora geen winstoogmerk. Een nadeel echter van Diaspora is dat het niet makkelijk in omgang is. Maar wat wil je nou liever? Moeite doen voor een platform en dat je gegevens veilig blijven, of dat je gegevens op straat liggen en het makkelijk te bedienen is?

Doelgroep

Op dit moment zijn er maar liefst 1142039 gebruikers en 3414668 post (Diaspora, 2014).

netwerk history

Afbeelding 1: Network history

Zakelijke sector

Naar mijn mening is Diaspora nog te onbekend om het door te voeren binnen bedrijven.

Verdienmodel

Diaspora heeft geen winstoogmerk. Ze maken geen gebruik van reclame en advertising.

Literatuur

Diaspora. (2014). Diaspora*. Retrieved from https://joindiaspora.com/

Diaspora. (2014). How many users are in the DIASPORA* network? Retrieved from https://diasp.eu/stats.html

Diaspora. (2014). diaspora* statistics hub. Retrieved from http://pods.jasonrobinson.me/

O’Hare, E. (2011). https://www.bof.nl/2011/11/04/een-privacyvriendelijk-alternatief-voor-facebook/. Retrieved from https://www.bof.nl/2011/11/04/een-privacyvriendelijk-alternatief-voor-facebook/

Wikipedia. (2014). Diaspora (social network) – Wikipedia, the free encyclopedia. Retrieved from http://en.wikipedia.org/wiki/Diaspora_%28social_network%29

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s